Vormingsnamiddag uitdagingen en oplossingen in de schuldhulpverlening

 

Op dinsdag 7 november 2017 organiseert CEBUD samen met Die Keure Opleidingen een studienamiddag met als thema Uitdagingen en oplossingen in de schuldhulpverlening.

De schuldenproblematiek in België blijft toenemen. Hoewel er de afgelopen jaren een daling op te merken viel in het aantal nieuw aangevatte collectieve schuldenregelingen, zien we dat de groep van personen met een betalingsachterstand blijft groeien. Daarnaast merken hulpverleners in de praktijk vaak dat de collectieve schuldenregelingen niet altijd de beloofde nieuwe start biedt.

 

In deze vormingsnamiddag gaan we dieper in op uitdagingen en oplossingen in de schuldhulpverlening. De vormingsnamiddag bestaat uit een theoretisch luik, aangevuld en versterkt met ervaringen uit het werkveld.

Folder.pdf (247 downloads)

 

Voor het eerste deel wordt een beroep gedaan op onderzoekers van CEBUD (Centrum voor budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-hogeschool). Zij bouwden een theoretisch kader op rond menswaardige referentiebudgetten en een tool waarmee een menswaardig leefgeld kan worden berekend. Vervolgens wordt het nut en de toepasbaarheid van referentiebudgetten in de rechtspraak uitgediept. Na een korte pauze gaat het woord naar BudgetInZicht (BIZ): dit zijn regionale samenwerkingsverbanden tussen CAW’s en OCMW’s met de bedoeling kwalitatieve hulpverlening te bieden bij en preventief op te treden tegen schuldoverlast. BIZ behandelt zowel ‘Dialoogtafels’, waar actoren betrokken in schuldhulpverlening elkaar ontmoeten als het samenwerkingsprotocol dat een goede samenwerking beoogt tussen Arbeidsrechtbank, schuldbemiddelaar, hulpverlener en schuldenaar. CEBUD sluit de namiddag af.

 

Programma

13u00-13u30 Onthaal met koffie

13u30-14u45 Menswaardig leven met schulden door dr. Nele Peeters, CEBUD

14u45-15u15 Het nut en de toepasbaarheid van de referentiebudgetten in de rechtspraak door Eric Cooreman, Arbeidsrechter te Gent, afdeling Brugge

15u15-15u30 Koffiepauze

15u30-16u30 Samenwerking & dialoog door Mikâil Ilgazoglu, BIZ Oost-Brabant

16u30-16u45 Samenwerkingsprotocol in de collectieve schuldenregeling door Kevin Verborgt, BIZ Kempen

16u45-17u00 Conclusie door dr. Bérénice Storms, CEBUD

 

Locatie

Thomas More – Campus De Ham

Zaal Donche Z1/15

Raghenoplein 21bis

2800 Mechelen

  • vlakbij station Mechelen
  • gratis parking Perron M, Douaneplein Mechelen
  • betalende parking Zandpoortvest

Inschrijven

https://www.diekeure.be/nl-be/opleidingen/8291/uitdagingen-en-oplossingen-in-de-schuldhulpverlening

Het inschrijvingsgeld voor deze studienamiddag bedraagt 152,89 euro (excl. 21% BTW) / 185 euro (incl. 21% BTW), dit omvat:

  • de deelname aan de studienamiddag
  • de documentatiemap
  • de catering

Behoort u tot de sociale sector, dan betaalt u: 119,83 euro (excl. 21% BTW) / 145 euro (incl. 21% BTW).

 

« Vorig | Volgend »