WIL JE GRAAG EEN PREVENTIEVE ACTIE ONDERNEMEN?

Via onderstaande doelgroep vind je wat je zoekt.

PREVENTIE VIA OUDERS

VOOR OUDERS

Uit onderzoek blijkt dat je ouders bron nummer één zijn als het over financiële vaardigheden gaat. Ouders ondersteunen in financiële opvoeding heeft bijgevolg belangrijke preventieve waarde.

AANBOD

In 2016 stelden we een werkgroep rond financiële opvoeding samen waarin verschillende OCMW’s vertegenwoordigd zijn. Na een zoektocht rond welk aanbod al bestaat en welke hiaten we willen opvullen, is onder andere besloten om in 2017 een netwerkdag te organiseren. Deze ging door op maandag 27 november 2017.

We zijn nog volop bezig met het verwerken van de verslagen van onze netwerkdag rond financiële opvoeding. Als hieruit concrete aanbevelingen of acties naar voor worden geschoven, zullen we hier zeker rond werken in 2018.

Wat sowieso in ons aanbod blijft is:

  • de mogelijkheid om de brochure ‘budget in handen van je kind’ te bestellen (een brochure gericht aan ouders)

  • de mogelijkheid om de inspiratiegids ‘financiële opvoeding voor professionals’ te downloaden via de databank op onze website

  • de mogelijkheid om een vorming op maat van jouw doelgroep rond financiële opvoeding te organiseren.

In samenwerking met de andere BIZ-regio’s wordt er ook werk gemaakt van een inspiratiegids financiële opvoeding voor professionals en een brochure voor ouders. Zodra deze ter beschikking zijn, horen jullie dit!

Voor meer informatie: budgetinzicht@cawantwerpen.be

PREVENTIE VIA JONGEREN

VOOR JONGEREN

Jong geleerd, oud gedaan. Inzicht krijgen op vlak van geldbesteding gebeurt liefst al voor jongeren hun eerste stappen zetten om op eigen benen te staan.

AANBOD

We creëerden twee instrumenten om via scholen deze groep jongeren te bereiken. Mits enige aanpassing zijn de instrumenten even goed van toepassing via andere kanalen of voor andere doelgroepen.

Workshop

Via interactieve oefeningen geeft deze workshop een eerste kennismaking met een maandbudget. Wat zijn inkomsten, welke uitgaven heb je en hoe groot zijn ze, wat gebeurt er als je een rekening niet betaalt?

In onze databank vind je het draaiboek van deze workshop, met alle bijhorende materialen.

Wij raden aan deze workshop te geven in duo: iemand die de praktijk van budgethulpverlening kent en iemand die de voorkennis van de groep kent.

 

Inleefhuis

Wat kost het om alleen te wonen? Het antwoord maken we concreet via een rondleiding in een (nagebouwd) huis. Elke kamer staat symbool voor enkele reële uitgaven zoals bijvoorbeeld de keuken voor eten en de garage voor vervoer. Momenteel organiseren we zes inleefhuizen (Antwerpen, Brasschaat, Edegem, Ekeren, Malle en Schoten) en bereiken we meer dan 4000 leerlingen van de 5e en 6e middelbaar!
Leden kunnen in onze databank zowel het draaiboek voor de rondleidingen alsook het draaiboek voor de opbouw van een inleefhuis vinden.
PREVENTIE VIA IEDEREEN

VOOR IEDEREEN

Iedereen maakt kans op financiële moeilijkheden. Daarom werken wij mee aan acties die de bevolking willen informeren en sensibiliseren.

AANBOD

BIZ is meewerkende partner in enkele acties. Wij staan in voor het verspreiden van de info en ontwikkeld materiaal naar onze eigen partners.

Dag Zonder Krediet
zie www.dagzonderkrediet.be

Week van het Geld
zie www.weekvanhetgeld.be

Heb je zelf suggesties of wens je meer informatie?

Aarzel dan niet om ons te contacteren.

BUDGETINZICHT (BIZ)
REGIO ANTWERPEN
Grote Steenweg 169
2600 Berchem
budgetinzicht@cawantwerpen.be

MET STEUN VAN

Vlaanderen_verbeelding werkt

INSCHRIJVING NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van onze vormingsdagen, netwerkdagen of andere agendapunten.

PRIVACYBELEID