23 november 2017

In tegenstelling tot wat economen beweren, betoogt de antropoloog David Graeber dat schuld veel ouder is dan muntgeld en dat mensen al ruim 5000 jaar gebruik maken van kredietsystemen. Denken over schuld en kwijtschelding gaat al even ver terug in de geschiedenis en ligt zelfs aan de basis van ons moreel besef. Met behulp van historisch en antropologisch materiaal beschrijft Graeber hoe slavernij, geweld, oorlogen en opstanden samenkomen in systemen van schuld. Dat is niet enkel relevant voor geschiedkundigen, want Graeber doorprikt heel wat mythen die vandaag nog bestaan omtrent belofte, krediet, afbetaling en schuld door te laten zien hoe moraliteit en economie onlosmakelijk verbonden zijn.

Aan de hand van het boek “Schuld, de eerste 5000 jaar” (David Graeber, 2012) verkennen we de antropologische geschiedenis van schuld en kwijtschelding, en bespreken we wat deze inzichten ons vandaag kunnen bijleren bij het nadenken over schuld.

Lesgever

Elias Storms, Universiteit Antwerpen – OASeS, is sociaal wetenschapper en werkt aan een doctoraat omtrent schuld, schuldoverlast en betalingsproblemen bij individuen en gezinnen.

Waar en wanneer

Donderdag 23/11/2017 van 13u tot 16u30

CAW-Café, Grote Steenweg 169, 2600 Berchem

Prijs

Gratis voor BIZ-leden

30 voor niet BIZ-leden

Inschrijven

inschrijvingenbiz@cawantwerpen.be


BIZ Regio Antwerpen
Grote Steenweg 169
Berchem,

    « Vorig | Volgend »