Stress-sensitieve hulpverlening
Te veel en te langdurige stress heeft dus een negatief effect op ons functioneren. Schaarste en stress maken ons impulsiever en we stellen meer kortzichtig gedrag. Mensen die moeten rondkomen van een klein budget of een schuldenlast met zich meedragen, zijn niet dom, lui of ongemotiveerd. Ze maken andere keuzes door de stress en schaarste van het overleven met een beperkt budget.
Door meer oog te hebben voor een stress-sensitieve hulpverlening kan je beter doelen bereiken en dingen aanleren.

In de praktijk
Plan 2022
In 2022 wil BIZ methodieken, tools en adviezen ontwikkelen om in de Vlaamse praktijk aan de slag te gaan met stress-sensitieve hulpverlening.
In een werkgroep met hulpverleners buigen we ons over de theorie en bestaande binnen- en buitenlandse goede praktijken. We maken een vertaling naar de hulpverlening in onze regio.
Na afloop vind je hier meer informatie.
Interesse om mee na te denken? Geef een seintje aan Kristien.
Over het muurtje
Tips, interessante praktijken en literatuur
Stress-sensitief werken in het sociaal domein
‘Stress-sensitief werken in het sociaal domein: inzichten en praktische handvatten voor hulp- en dienstverleners’ beschrijft hoe chronische stress denken en gedrag ontregelt. In een theoretische inleiding wordt toegelicht hoe het komt dat mensen die in chronische stress leven vaker afspraken vergeten, niet vanzelfsprekend in actie komen en meer moeite hebben hun emoties en verlangens te reguleren. Er wordt uitgelegd hoe het komt dat chronische stress mensen lijkt te gijzelen in hun problematiek. Aan de hand van praktische casuïstiek wordt uitgewerkt wat deze inzichten betekenen voor de publieke hulp- en dienstverlening op terreinen als de re-integratie, jeugdhulpverlening, thuisbegeleiding, schuldhulpverlening, wijkteams en het maatschappelijk werk.
Meer info over het boek vind je hier.
Waarom arme mensen domme dingen doen
Rutger Bregman schreef in 2013 een interessant artikel in De Correspondent. Het geeft een heldere kijk op hoe schaarste werkt. Lees hier het artikel.
Wat doen geldzorgen met je brein?
Als je geldzorgen hebt, dan ga je beter nadenken over je uitgaven, toch? Gedragswetenschapper Mirre Stallen (Universiteit Leiden en Hogeschool van Amsterdam) vertelt je hier waarom dat niet altijd het geval is. Geldstress heeft namelijk effect op je hersenen. Hierdoor kun je moeilijker nadenken over de lange termijn: je zal dus niet zo snel geld opzij zetten voor onverwachte uitgaven, zoals een kapotte koelkast. Tegelijkertijd ben je als je geldzorgen hebt juist gevoeliger voor het kopen van dingen waar je nú blij van wordt, zoals een nieuwe jas. Maar hoe los je die geldproblemen dan weer op? Bekijk onderstaande video!