Groepsgericht werken

Wanneer groepsgericht werken mogelijk is, heeft dit heel wat voordelen. Het lotgenotencontact doorbreekt het sociaal isolement van deelnemers en versterkt hun zelfbeeld.

BIZ regio Antwerpen Groepswerk

Financiële stress

Het stimuleren van bewustzijn van financiële stress via groepsgerichte aanpak

Mensen die leven met financiële en/of sociale problemen, ervaren heel wat schaarste en stress. Hun hoofd wordt zo ingenomen door de problemen die ze ervaren, dat ze onvoldoende ruimte hebben om na te denken op lange termijn. De schaarste theorie en het werk rond stress-sensitieve hulpverlening leert ons dat er – naast ‘niet-kunners’ en ‘niet-willers’ – een hele grote groep ‘niet-lukkers’ zijn. Mensen die hun problemen wel willen aanpakken, maar waarbij de chronische stress ervoor zorgt dat ze hiertoe niet in staat zijn. BudgetInZicht regio Antwerpen stelde draaiboeken op om via psycho-educatie te werken aan het bewustzijn rond financiële stress in een groepsgerichte aanpak.

 

Organiseer je in jouw werking budgetcursussen, dan kan je onderstaande draaiboek gebruiken om één les psycho-educatie rond financiële stress in te voeren in de cursusreeks.

Wil je in jouw groep/organisatie werken rond financiële stress dat mensen ervaren? Aan de hand van 3 samenkomsten verken je wat stress is, hoe het tot uiting komt, welk effect het heeft op de omgeving en welke hulpmiddelen er voor jou kunnen helpen om minder stress te ervaren. Hieronder download je het draaiboek voor deze drie samenkomsten.

Hieronder kan je de bijlagen downloaden om te gebruiken in jouw groep.

Omdat je geld telt! - in groep werken aan financiële vaardigheden

CEBUD ontwikkelde een cursus waarin vaardigheden worden aangeleerd en versterkt om zelfstandig je budget te beheren. Deze cursus is in eerste instantie bedoeld voor cliënten van OCMW’s of CAW’s die stilaan meer verantwoordelijkheid opnemen in het beheren van hun budget. Daarnaast kan de cursus ook interessant zijn voor organisaties die werken met personen met een beperkt(er) inkomen en hen willen helpen met het aanscherpen van financiële vaardigheden.

Meer informatie over de cursus vind je hier

Over het muurtje

Tips, interessante praktijken en literatuur