Financiële educatie

Als hulpverlener kan je aan de financiële vaardigheden en kennis van je cliënt werken. BudgetInZicht ontwikkelde verscheidene methodieken en tools. Hieronder vind je een overzicht. 

Bekijk zeker ook eens de pagina van stress-sensitieve hulpverlening. Om kennis en vaardigheden aan te leren, moet je cliënt namelijk de mentale ruimte hebben om deze te verwerven. Misschien vind je ook inspiratie in het groepsgericht werken

Financiële opvoeding

Inspiratiegids voor professionals

Voor het aanleren van budgetvaardigheden aan kinderen en jongeren wordt meestal naar de ouders en de scholen gekeken. Maar ook (sociale) professionals kunnen hier een belangrijke rol in spelen. 

In deze inspiratiegids bundelen we een aantal belangrijke thema’s en bijhorende tools om mee te geven met ouders ter ondersteuning van de financiële opvoeding van hun kind(eren). De informatie en tools kunnen worden ingezet in vormingen, maar ook in de individuele hulpverlening of in groepswerk.

** We werken aan een update van de brochure. Eind maart hoor je er meer over! **

Webinar: Budget in handen van je kind

Op donderdag 21 maart 2024 organiseren onze collega’s van Oost- en West-Vlaanderen een online sessie met tips en tricks over hoe je als ouder je kind verstandig kan leren omgaan met geld. Een aanrader om op aan te sluiten! Inschrijven kan via deze link. Twijfel er ook zeker niet over om dit aanbod bekend te maken bij je cliënten. Je kan de flyer hier downloaden.

Wakosta?! Inleefparcours

‘WAKOSTA?!’ is een interactief en educatief parcours waarin jongeren kennis maken met de verschillende aspecten van het zelfstandig leven en de financiële keuzes en gevolgen die hierbij aan bod kunnen komen.

Tijdens dit parcours krijgen de jongeren een inkomen toegekend. Ze worden uitgedaagd om keuzes te maken en hun budget in evenwicht te houden. Thema’s die binnen het parcours aan bod komen zijn: inkomen, wonen, gezondheid, huishouden, ontspanning en gokken.

Een no-nonsense budgetapp

Wil je graag meer overzicht over jouw budget? Ben je op zoek naar een eigentijds hulpmiddel om je inkomsten en uitgaven bij te houden?
Ga dan aan de slag met WAKOSTA?! Deze no-nonsense budgetapp berekent snel en accuraat wat jouw kosten zijn en hoeveel geld je zonder zorgen kan uitgeven. De app is helemaal gratis, je hebt geen persoonlijk account nodig en je kan er offline mee aan de slag!

Je kan de app gratis downloaden in Play Store (Android) en App Store (IOS).

Neem deze praktische handleiding door en ontdek hoe de app dé wegwijzer wordt in jouw budget.

Online budgetbeurs

wakosta.be is een digitale tool om online te werken aan financiële educatie. De Wakosta?!-budgetbeurs is een ervaringsparcours waarin jongeren op een interactieve manier ondergedompeld worden in verschillende aspecten van het zelfstandig leven en de financiële gevolgen van keuzes. Jongeren doorlopen deze beurs aan de hand van een concreet personage. Ze worden op die manier uitgedaagd keuzes te maken en hun budget in evenwicht te houden.

Surf naar www.wakosta.be en doorloop op een interactieve manier de opdrachten!  

Fysieke inleefhuizen

Sommige organisaties en scholen verkiezen een ervaringsgerichte aanpak van financiële educatie. Via een uitwisselingsgroep delen we tools en aanpak rond een fysiek inleefhuis en andere varianten van deze werkingsvorm. Wil je hier graag bij aansluiten? Laat het ons weten!

Wakosta?!

Financiële geletterdheid

Toolbox

BIZ Kempen ontwikkelde de Toolbox financiële redzaamheid in budget- en schuldhulpverlening. Hierin vind je informatie en (online) tools die je tijdens je begeleiding kan inzetten om met je cliënt te werken aan financiële redzaamheid. We beogen een grotere doorstroom binnen de budget-hulpverlening en willen cliënten stimuleren en motiveren tot zelfstandigheid. Indien een volledige zelfstandigheid nooit mogelijk zal zijn, werken we aan een zo groot mogelijke (samen)redzaamheid.

Meer informatie over de toolbox en de toolbox zelf vind je hier.

Het naderen van de pensioenleeftijd is voor iedereen een
kantelmoment in het leven. Van de ene dag op de andere krijgt je dagbesteding een geheel nieuwe invulling. Daarnaast verandert ook je financiële situatie: je pensioen heeft een impact op je budget en het kan even zoeken zijn naar een nieuw evenwicht.

Door vooraf stil te staan bij die gevolgen, kan je financiële zorgen tijdens je pensioen voorkomen. Deze brochure kan je helpen bij die voorbereiding!

Je kan als hulpverlener de brochure gebruiken ter eigen ondersteuning. Maar eveneens kan je de brochure meegeven aan cliënten die de pensioenleeftijd naderen. 

Pensioen In Zicht?

Je budget onder de loep!

Over het muurtje

Tips, interessante praktijken en literatuur

www.financieelredzaam.be

www.financieelredzaam.be is een initiatief van CEBUD. Deze website bundelt inzichten en hulpmiddelen die bijdragen tot (meer) financiële redzaamheid. Hiermee richt de website zich niet alleen tot hulpverleners, maar biedt het ook aan (advocaten-) schuldbemiddelaars, gerechtsdeurwaarders, arbeidsrechters, consumenten en cliënten in budget- en schuldhulpverlening informatie die relevant is voor (meer) financiële redzaamheid.

Overzicht houden van inkomsten en uitgaven
Budgetplanners

Naast de WAKOSTA?!-app bestaan er ook heel wat andere budgetplanners. Zo is er bijvoorbeeld de budgetagenda van CEBUD of de budgetplanner van SAM vzw