Energie

Op zoek naar een stappenplan over wat je als hulpverlener kan doen rond energie? Weet je niet wat te doen met een factuur? Of wil je een energiebeurs organiseren? Lees hieronder verder.

Omgaan met energievragen

Stappenplan

Wat kan je als hulpverlener doen rond het thema energie? BudgetInZicht stelde samen met CAW Antwerpen een handig stappenplan op. Het stappenplan is zo opgesteld dat cliënten ook zelf aan de slag kunnen.

  1. Kijk je factuur na
  2. Heb je recht op het sociaal tarief?
  3. Heb je een goed energiecontract?
  4. Heb je recht op extra toelages?
  5. Bekijk de extra mogelijkheden
  6. Extra tips

Wat vaak terugkomt, is de onduidelijkheid over de weg die een energiefactuur aflegt en wat je als energiegebruiker wanneer kan doen om in te grijpen. Samen met de collega’s van andere BIZ-regio’s en met input vanuit andere organisaties die rond dit thema werken, ontwikkelden we een visuele tijdlijn die zowel voor cliënt als voor hulpverlener bruikbaar is.

Hieronder kan je de tijdlijnen downloaden (klik op de afbeelding). Je download een zip-map met daarin een bestand om zelf het boekje te printen (recto verso + draaien korte zijde), een affiche om zelf te printen en een digitale versie.

De weg van een energiefactuur in Vlaanderen

Tijdlijn

Je kan ook gedrukte exemplaren bij ons aanvragen. Je betaalt hiervoor enkel de verzendkosten.

Energiebox

Wil je jongeren goed geïnformeerd een energieleverancier laten zoeken en ze bewust maken over hun energieverbruik? In de Energiebox vind je de nodige informatie die jongeren kan helpen wanneer ze voor het eerst een energiecontract moeten afsluiten.

Met de Energiebox kan je een Energiebeurs organiseren of de methodieken apart gebruiken voor individuele gesprekken.

Je kan de toolbox aanschaffen voor 10 euro.

>>> Energiebeurs

Maak verschillende standjes, hang de info-posters op en gebruik de interactieve methodieken om er een Energiebeurs van te maken. In het draaiboek staat volledig beschreven hoe je dat doet.

Tijdens de Energiebeurs wordt er gebruik gemaakt van een budgetplan. Heb je er extra nodig? Download hier het budgetplan.

>>> Individuele gesprekken

Hebben jongeren een vraag over een specifiek onderdeel? Neem de bijbehorende methodiek uit de box, want deze kunnen los van elkaar gebruikt worden.

>>> Mijn Energieboek

Nood aan informatie op papier om rustig door te nemen? Dan kan je ‘Mijn Energieboek’ erbij nemen. Hierin staat van A tot Z uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken wanneer je voor de eerste keer een energiecontract moet afsluiten.

Team Oekraïne van CAW Antwerpen zorgde voor een vertaling van Mijn Energieboek.

Wil je graag een energiebeurs organiseren maar weet je niet hoe er zelf aan te beginnen? Dan komen wij die bij jullie opzetten!
Met het materiaal uit de energiebox gaan we aan de slag en zetten we het parcours voor jullie klaar. Jongeren kunnen van stand tot stand lopen en de opdrachten individueel of in groep uitvoeren.

De kostprijs voor het opzetten van een energiebeurs bedraagt 50 euro.

Energiebeurs

Afbouw van het sociaal tarief

Webinar

Vanaf 1 juli 2023 stopte het tijdelijk recht op sociaal tarief voor mensen met verhoogde tegemoetkoming. Dat is slecht nieuws voor 400.000 gezinnen die door deze beslissing terugvallen op het commerciële tarief.  

Benieuwd hoe je cliënten, buurtbewoners, vrijwilligers … zo goed mogelijk kan verder helpen? Leen Smets van SAAMO goot alle praktische tips en tricks in een webinar van anderhalf uur dat je hier kan bekijken.