Energie

Wat kan je als hulpverlener doen rond het thema energie? BudgetInZicht stelde samen met CAW Antwerpen een handig stappenplan op. Lees en download het hieronder.

Stappenplan
Omgaan met energievragen

Stap 1 – Kijk de factuur na

→ Is de factuur opgemaakt met de juiste gegevens?

  • Naam, adres, busnummer,… Kloppen al je gegevens?
  • Correcte EAN codes: vergelijk de nummers vanop je meter en de factuur.
  • Log in of maak een account op de website van jouw energieleverancier om al je gegevens en verbruik te raadplegen.
  • De netbeheerder Fluvius kent je verbruik. Met het EAN nummer van je meter kan je het verbruik van de voorbij 3 jaar hier opvragen.

 

→ Meterstanden en voorschotfactuur

  • Werkelijke meterstanden: je kent jouw jaarlijks verbruik en jouw voorschot is hieraan aangepast.
  • Geschatte meterstanden: je woont nog géén jaar op hetzelfde adres en jouw voorschot is een schatting op je verbruik.
  • Zet je voorschotfactuur zeker niet te laag. Het gaat om een schatting van je gebruik, meestal gebaseerd op de meterstand van het voorbije jaar.

 

→ Digitale meters

  • De meter stuurt de gedetailleerde verbruikersgegevens automatisch naar Fluvius. De meterstanden aflezen is niet meer nodig en de meteropnemer hoeft niet meer langs te komen.
  • Via de online toepassing ‘mijnfluvius.be’ kan je precies zien hoeveel energie je wanneer verbruikt. Zo ga je bewuster om met energie en kan je je verbruik bijsturen.
  • Wanneer je gecontacteerd wordt voor het plaatsen van een digitale meter, ben je verplicht om hierop in te gaan.

 

→ Bij een verhuis

  • Vul zeker het energieovernamedocument in, zowel voor de woonst die je verlaat als voor de woonst die je betrekt.
  • Bezorg dit document aan je energieleverancier.
  • Je vindt een goed overnamedocument op deze website.

 

Stap 2 – Heb je recht op het Sociaal Tarief?

Het sociaal tarief (beschermde afnemer) is een gunstig tarief voor energie. Het is identiek in heel België, ongeacht de energieleverancier of netbeheerder. Om na te gaan of je recht hebt op het sociaal tarief kan je hier een vragenlijst invullen of stel je de vraag aan jouw mutualiteit.

Wie recht heeft op het sociaal tarief, kan ook een gratis energiescan aanvragen of een energiesnoeier aan huis laten komen. Wend je hiervoor tot het energiehuis dat voor jouw gemeente bevoegd is.

 

Stap 3 – Vergelijk het energiecontract

Ken je jouw jaarverbruik? Doe dan de online V-test! Met de V-test van de VREG kan je snel en eenvoudig contracten voor de levering van elektriciteit en/of aardgas vergelijken. De online V-test maakt een inschatting van de jaarprijs die je voor elk van de aangeboden contracten zou betalen.

 

Stap 4 – Bekijk de extra toelages

→ Mensen met sociaal tarief:

  • Verwarmingstoelage via het Sociaal Verwarmingsfonds. Het fonds komt enkel tussen in je factuur voor brandstoffen zoals huisbrandolie (mazout), verwarmingspetroleum en propaangas. Niet voor elektrische verwarming of aardgas. Lees hier meer.
  • Kortingsbon voor de aankoop of huur van een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast. Vraag eerst online de kortingsbon aan bij netbeheerder Fluvius.

 

→ Mensen zonder sociaal tarief

  • Basispakketten: wie een variabel energiecontract heeft (of een vast contract afgesloten of hernieuwd na 1 oktober 2021) krijgt een korting op zijn gas- en elektriciteitsfactuur voor de maanden januari, februari en maart 2023. Dit zal automatisch verrekend worden op voorschotfacturen voor het einde van het jaar. Er zijn wel inkomensvoorwaarden aan verbonden. Bij mensen met een hoog inkomen, zal de korting later worden teruggevorderd via de belastingen.
  • Werd het basispakket niet automatisch in mindering gebracht of niet op jouw rekening gestort uiterlijk op 18 april 2023? Dan kan je tot en met 31 juli 2023 dit basispakket online, met e-mail of via de post aanvragen.
    • Basispakket Elektriciteit: 183 euro
    • Basispakket Gas: 405 euro
    • Meer info vind je hier.

 

→ Welke premies zijn er nog?

  • Op www.premiezoeker.be kan je per gemeente opzoeken welke premies er allemaal zijn in functie van huren en energie. Je kan specifiek premies voor kwetsbare doelgroepen aanduiden zodat je hier een gemakkelijk overzicht van krijgt.

 

Stap 5 – Bekijk de extra mogelijkheden

→ Indien je moeilijkheden hebt met het betalen jouw facturen kan je steeds een afbetalingsplan vragen aan jouw energieleverancier. De meeste leveranciers stemmen hier kosteloos mee in met een maximale afbetalingstijd van 1 jaar.

→ Als het je niet lukt om een haalbaar afbetalingsplan te bekomen, spreek dan af bij het OCMW van je gemeente/stad. Financiële steun via energiefonds OCMW (op basis van financieel en sociaal onderzoek) is soms mogelijk.

 

Stap 6 – Extra tips

→ Verminder je energiekosten, neem contact op met jouw Energiehuis.

→ Gebruik tochtrollen, hang dikke gordijnen, plaats een energiebesparende douchekop, ontdooi eten in de koelkast, koken met het deksel op de pot,…

→ Op internet, in tijdschriften, op de radio,… kan je ook tips en tricks terug vinden.

→ De meest actuele informatie over energieverbruik en de bestaande steunmaatregelen vind je hier terug.

Over het muurtje

Tips, interessante praktijken en literatuur

Webinar: Afbouw van het sociaal tarief (SAAMO)

Vanaf 1 juli 2023 stopt het tijdelijk recht op sociaal tarief voor mensen met verhoogde tegemoetkoming. Dat is slecht nieuws voor 400.000 gezinnen die door deze beslissing terugvallen op het commerciële tarief.  

Benieuwd hoe je cliënten, buurtbewoners, vrijwilligers … zo goed mogelijk kan verder helpen? Leen Smets van SAAMO goot alle praktische tips en tricks in een webinar van anderhalf uur dat je hier kan bekijken.